Vardagslydnad

 

Inkallning

Jag behöver knappast förklara hur viktigt det är att hunden kommer på inkallning. Börja därför träna inkallning redan från ruta ett. Välj det kommando som du tänkt använda, vi har varit lite slarviga och använt oss av flera kommandon: kom, kom hit, hitåt, häråt, här. Nu använder vi oss av kom hit. Jag säger hundens namn först och sedan kommandot, det vill säga Akira, kom hit!

 

Från början är valpen inte särskilt intresserad av att lämna din sida. Den kommer ofta springande i full galopp mot husse eller matte, om de kommit för långt bort. Jag utnyttjade dessa tillfällen. Sade inkallningskommandot och berömde valpen översvallande med ord och godis när den kom. Akira förstod väldigt snabbt att när jag ropade kom betydde det att nu kommer matte överösa mig med glada ord och mumsbitar!  Inomhus gick detta som en dans, men svårigheterna kommer naturligtvis när man är ute. Där finns det alltför många frestelser. Om du hinner se en frestelse innan hunden är mycket vunnet. Kalla in hunden INNAN den fått korn på den roliga katten som fräser så festligt!

 

I träningen använder vi oss av långlina. Detta är ett 15 meter långt nylonrep med galonöverdrag. Det glider genom buskar och snår utan att fastna, och är elastiskt så att Akira inte får whiplashskador om man måste stanna henne vid akuta situationer. Vi måste naturligtvis hålla oss inom 15 meter från hunden, men med en herdehund som ideligen stannar upp och kontrollerar att man hänger med är detta inget problem. Dessutom kan man ju i någon mån förutse vad som kommer att distrahera hunden. Ser man en annan hund längre fram kan man ju närma sig sin egen hund lite disket, om man märker att man är för långt ifrån linan. Med linan på är det väldigt svårt för hunden att smita eller ignorera ens inkallningsförsök. Om hon inte kommer efter ett rop tar man tag i linan, eller kastar sig på den om det är bråttom, och halar in valpen. Hon har helt enkelt inte en chans att välja huruvida hon ska komma eller inte. Tanken är att Akira efter ett tag skall ha insett att det inte är någon idé att ignorera husse eller matte, för de vinner alltid i slutändan i alla fall! Dock är detta ju egentligen inte en positiv erfarenhet för hunden, även om hon alltid får godis efter varje inkallning. Hon drogs ju faktiskt bort från något intressant. Därför tar inkallning otroligt mycket längre tid att lära in än många andra saker.

 

Detta är på inget sätt ett moment som är fullt inlärt hos Akira, utan vi tränar dagligen. Men vi har kommit en bit på vägen och Akira är väldigt duktig. Dock finns det vissa hinder som är svårforcerade, som deponerad mat. Ja, vi har faktiskt folk i grannskapet som slänger mat ute på gräset eller i buskagen. Kryddat ris, marinerad potatis, korvskinn, ungspannkaka i plastpåse eller en stor hög pitabröd. Häromdagen såg vi en hög nötter, sorterade i storleksordning. Det är inte kul att gå promenad med alla dessa frestelser i närheten. Tilläggas bör att vi dessutom har en man som bajsar uppe i skogen och som matte sett där näck. Akira äter gärna bajs! Inte särskilt kul. Som sagt, promenaderna bjuder på allehanda försvårande omständigheter, så du bör nog börja antingen inomhus eller på en väl skyddad plats utomhus (fri från matdepåer eller nakna män).

 

Sitt

Att få valpen/hunden att sitta är nödvändigt och viktigt. Tillfällena när detta används är många. Att lära hunden sitt är också mycket enkelt. Jag har utnyttjat de beteenden hunden spontant uppvisar, och förstärkt dessa. Jag har helt enkelt gett Akira godis vid de tillfällen då hon spontant satte sig ner. Som vanligt börjar man i en störningsfri miljö för att sedan avancera. Jag satt ner i köket och var helt passiv. Godis i näven. Så fort Akira satte sig ner sade jag sitt och hon fick godis och beröm. Det tog inte många minuter innan hon hajat vinken. Jag tränade momentet i allt stökigare miljöer. Gick långsamt framåt så hon inte kunde misslyckas. Nu kan hon sitta ner i de allra flesta miljöer. Att sitta ner från liggande är däremot fortfarande svårt… I efterhand har jag lärt in ett handtecken för sitt, detta genom att säga sitt och samtidigt visa tecknet. Jag har lärt in handtecken som assistanshundar lär sig. Detta består av pekfingret och långfingret på varje hand som är korsade, handflatan neråt. Bild kommer…

 

Vacker tass

Detta ganska onödiga kommando lärde jag in eftersom jag hade tråkigt och ville göra något med min hund. Vacker tass lärdes in på samma sätt som sitt. Jag satt passiv i köket och så fort Akira lyfte på tassen (vilket hon gör då och då) sade jag vacker tass och gav godis och beröm. Detta lärdes in på 10 minuter. Fördelen med att bejaka hundens naturliga rörelser är att man inte stressar eller tvingar hunden. Den måste själv aktivt ta initiativ till handlingar och kommer då att vara motiverad att utföra momentet!

 

< nästa >


Sitt!