Här följer de moment jag tränar med Akira!

 

Kontaktövningar

 

Kontaktövningar används för att förstärka banden mellan dig och din hund. Man kan ha ett bra förhållande till sin hund genom att den hela tiden måste be om lov för att få göra saker. På så sätt kan du befästa din roll som pålitlig och trygg flockledare. Hunden litar på dig och dina beslut. Kontaktövningar fungerar som så att hunden tar kontakt med dig genom att titta dig i ögonen. På så sätt frågar den om lov att få göra det den vill, vilket är situationsbundet. Det kan röra sig om att få äta något som ligger på gatan, hoppa upp i sängen, gå ut genom dörren, hälsa på andra hundar och så vidare.

 

Som grund måste du träna upp kontaktsökandet hos din hund. Detta är väldigt lätt med en herdehund då de ju är avlade för att ha kontakt med sin förare. Akira har alltid tagit spontan kontakt med mig och andra människor. I början belönade jag all spontan ögonkontakt från hennes sida. När vi går promenader vänder hon sig om för att titta att man hänger med. Ofta kommer hon tillbaka till en om hon tycker att hon gått för långt bort. Då sticker jag till henne en godbit för att uppmuntra detta beteende. Ögonkontakten är grunden för alla kontaktövningar, här nedan följer de praktiska applikationer jag använder mig av.

 

Hundens namn

Jag använder mig av hundens namn för att få kontakt med henne. Tanken är att jag skall ropa Akira varpå hon skall titta på mig och sedan eventuellt få ett kommandoord. Till exempel Akira, kom hit! Varje gång hon tog spontan kontakt med mig sade jag hennes namn och gav henne godis. Väldigt snabbt kom hon springande för att få godis när jag sade hennes namn. Namnet blev en inkallning! Så är det inte alltid längre. Om det var något annat jag ville än att bara ha ögonkontakt sade jag snabbt som attan följdkommandot. Nu fungerar hennes namn för det mesta som ett kontaktskommando, men visst händer det att hon kommer springandes också!

 

"Varsågod"

Att använda varsågod kan du göra i många situationer. Istället för att utföra en handling skall hunden ta ögonkontakt med dig, be om lov. Säger du "varsågod" är det fritt fram för hunden att utföra den önskade aktiviteten. Är du tyst skall hunden låta bli. Här tänkte jag ta upp de situationer som jag tränat på. Att hunden inte tar saker utan lov är viktigt. Tänk vad mycket elände den kan stoppa i sig! Dock måste jag påpeka att Akira i femmånadersåldern inte kan denna övning särskilt bra när det kommer till okända (äckliga) saker på gatan. Däremot plockar hon för det mesta inte saker i köket. Och hon tar inte saker som jag slänger ut, vare sig på gatan eller i köket! Vi tränar också på att hon skall be om lov innan hon får gå ut och in genom dörrar. Tanken är att hon skall be om lov för många olika saker, men vi måste som vanligt skynda långsamt och inte göra det för svårt.

 

Mat på gatan

Tanken med momentet är att hunden inte skall äta något utan att be om lov, detta genom att titta dig i ögonen istället för att äta (eller leka eller vad det är frågan om). Börja som vanligt lätt. Sitt med hunden och visa att du har en godis på marken. När hunden försöker ta godisen lägger du handen över. När hunden spontant tar kontakt med dig berömmer du, säger varsågod och öppnar handen så att hunden får godisen. Du kan också träna stående och hindra hunden handgripligen eller med koppel. Bara hunden inte finner det hela obehagligt. Tanken är bara att hunden inte skall få tag på godisen. Efter ett tag kommer hunden inte längre försöka ta godisen utan tittar på dig istället. Ge mycket beröm och kom ihåg att bara träna i korta stunder, så att hunden inte tröttnar eller tappar koncentrationen. Försvåra övningen genom att stå upp och släppa godis, slänga godis, lägg godis och gå iväg. Övningen kan också göras svårare genom att hunden behöver titta på dig längre och länge innan du ger din tillåtelse. Hunden skall även förstå att det bara är ordet varsågod som gäller och ingenting annat. Pröva med andra ord, även liknande ord. Du skall helst kunna säga varböld eller våffelgod utan att hunden tar godisen! Utomhus och på avstånd kan du använda dig av koppel eller lina i träningen. Detta för att du på ett effektivt sätt skall kunna stoppa hunden när den sätter fart mot godbiten. Ofta är det svårare att lära in detta med en flygande godis, då hundens "jaktreflex" sätter in.

 

In och ut genom dörrar

Att hunden inte rusar hej vilt ut genom dörren hemma är väldigt skönt. Samma sak gäller faktiskt alla dörrar. Tänk om det ligger glas precis utanför porten till hyreshuset? Då är det ju bättre om du ser det först och kan gå en omväg runt! Vissa hävdar dessutom att du stärker ditt eget ledarskap genom att alltid vara den som går först ut, som den flockledare du är! Huruvida det stämmer eller ej vågar jag ej svara på. Träna på ungefär samma sätt som med godiset på gatan. Hindra hunden att gå ut, och ge din tillåtelse, varsågod, när hunden tittar på dig. Lösgör hunden och låt belöningen bli att hunden får gå ut genom dörren, det vill säga följa med matte och husse på promenaden. Efter ett tag skall du inte behöva använda kopplet, hunden skall stanna innanför dörren och titta på dig utan att försöka klämma sig förbi! Detta fungerar på Akira när det gäller den egna ytterdörren, men inte andra dörrar. Så vi kämpar på… Den här varianten kan praktiseras på andra situationer, som in och ut ur bilen, bussen, tåget, båten etc.

< nästa >

Kontakten mellan hund och förare är viktig.

Här väntar Akira på frikommandot "hopp och lek".