Valpträning

 

Det är så mycket du vill att din hund skall kunna! Har du en valp är den som en tabula rasa, ett oskrivet blad redo att formas efter dina önskningar! Men vad vill du egentligen, skall du tävla i lydnad eller någonting annat som kräver engagemang från din sida, eller vill du bara ha en trevlig familjehund som dock klarar av den mest basala vardagslydnaden? Ett som är säkert är att om du har en någorlunda uppfostrad hund har du troligtvis mer glädje av ditt hundägande. Visst är det skönt att ha hunden i slakt koppel utan att den drar, eller till och med lös utan att den springer till skogs?! Att den kan sitta, ligga, stanna kvar, bli lämnad ensam, inte skälla på ringklockan, cyklister eller andra hundar, hämtar tidning och tofflor på morgonen, lämnar barnen på dagis… Ja, önskemålen på hur hunden skall vara haglar, men vad är realistiskt för hunden att kunna? Jag tror att förutsättningarna varierar ganska kraftigt från ras till ras, men ingen hund är en dum hund! Rasen avgör snarare hur mycket tid du behöver lägga ner för att lära hunden saker. Dock finns det en gyllene regel som jag lärt mig: SKYNDA LÅNGSAMT! Det tar tid med träning, att befästa ett kommando eller forma fram det beteende man önskar.

 

Antalet sätt att träna hunden på är oändligt, jag tänkte skriva om vilket sätt jag använt och varför. Jag har ju en herdehund. Hon är avlad för att ha kontakt med sin förare. Mina metoder jag använder kanske inte alls fungerar på en annan typ av hund. Du får väl läsa och ta del av det du finner intressant! Jag använder mig ofta av så kallad shaping. Med det menas att man förstärker det beteende som är önskvärt. Omvänt kallas det aversiv kontroll, det vill säga att man straffar hunden för det oönskade beteendet. Någon sade till mig att barnen hör när man viskar "glass" i källaren, men är döva när man skriker i örat på dem och talar om att rummet behöver städas. Detta är en klockren beskrivning på den hundträning jag utför med Akira. Om man gormar och bråkar med henne går träningen otroligt långsamt. Visst, hon förstår nog vad man menar. En stund. Sedan är det samma visa om igen. Ger jag henne godis däremot är hon villig att göra allt jag ber om. Då gäller det att jag låter henne förstå exakt vad det är jag vill. Det är aldrig hunden som gör fel, det är du. Du har troligtvis belönat fel beteende, troligtvis omedvetet. Men hundar är tacksamma. De går att lära om. Men bäst är naturligtvis om det blir rätt från början, någorlunda rätt i varje fall. Det gäller att ha tålamod. Träning är en tidsödande uppgift. Man måste vara konsekvent, vilket är en svårare uppgift än man kan tro. Man måste repetera. Hundar glömmer, liksom du gör det. Och man måste hitta ett träningssätt som passar just dig och din hund!

 

Att träna rätt

Här kommer en beskrivning av hur jag tränat Akira i olika moment. Träningen fortgår hela tiden, momenten är långt ifrån hundraprocentigt inlärda. Det sägs att hundar förnimmer världen i bilder, att de är situationsbundna. Huruvida detta är sant kan jag inte svara på, men så kan det verka när man övar på de olika momenten. Akira kan sitta eller ligga inomhus eller i gräs, men hon förstår inte ligg ute på en regnig parkeringsplats.

 

Börja lätt. Så busenkelt att hunden inte kan misslyckas. Ta det sedan i lugn takt. Låt hunden verkligen förstå vad du vill. När hunden väl har hajat vinken gör du övningen svårare. Addera en störning. Ibland kan det vara en sådan sak som att du tränar utomhus i stället. Försvåra allteftersom. Tillslut skall hunden klara av momentet med allehanda störningar runtomkring. Ibland går hunden tillbaka, klarar plötsligt inte av det som den kunde igår. Det är så med valpar. Lägg inte in kommandot förrän du är säker på att hunden verkligen har förstått vad det är den förväntas göra. Var beredd på att då du gått ett steg fram, kan du plötsligt ta två tillbaka. Kanske har du då överskattat valpens förmåga och gått lite för fort fram. Sänk nivån och kraven en tid, kanske är det nödvändigt att börja om från början.

 

Träna bara när du själv och hunden är på bra humör. Det skall vara roligt att träna. Är hunden okoncentrerad är det bättre att sluta träna än att den får misslyckas. Ingen tycker att det är roligt om det går dåligt, hunden märker på dig om du är irriterad.

Belöning & motivation

Hur du skall motivera din hund är upp till dig och din hund att avgöra. Jag använder mig av mängder med godsaker. Det kan vara kulor av den sedvanliga hundmaten, färdiggjort hundgodis, torkad blodpudding, korv, köttbullar eller något annat hunden tycker är gott.  Vad som motiverar din hund att utföra momenten får du lista ut. Jag har en bekant som lärde sin labrador gå fot med hjälp av gurkbitar, men detta kanske inte kan motivera en kräsnare hund. Hur som helst måste hunden tycka att det är värt besväret. Att springa genom hela agilitybanan för ett ”bra Fido” räcker för det mesta inte. Vissa hundägare tycker att man absolut inte skall använda godis vid träning av sin hund. Då får man undersöka andra metoder att belöna sin hund på. Rösten är viktig, naturligtvis. Men det är inte alltid den räcker. Bus, kamptrasa, bollar och pinnar brukar kunna motivera. Utnyttja vad situationen bjuder! Om din hund desperat vill komma fram och hälsa kan detta bli belöningen för att den utför ett visst moment, till exempel sitter still en mikrosekund och ber om lov (genom att titta dig i ögonen). Använd din fantasi!

 

Handtecken

Många hundar lär sig lättare med handtecken än utan. Kanske för att de hellre ser än hör? Akira kan handtecken till sitt, ligg och sök. Tanken är att hon skall kunna utföra momenten med enbart röstkommando, handtecken eller både och. Ett handtecken lär man in genom att göra tecknet samtidigt som man säger kommandot.

    nästa >